psikolojik ilk yardim

Psikolojik İlk Yardım: Zor Zamanlarda Destek

Psikolojik İlk Yardım nedir? 

Psikolojik ilk yardım, travmatik veya stresli bir olayın ardından insanları desteklemeyi ve pratik bir yaklaşımı amaçlayan bir yoldur. Bu, tanısal veya tedavi amaçlı bir yanıt değildir ve travmatik bir olayın reaksiyonları ile başa çıkmak için kısa süreli desteği odaklanır. Psikolojik ilk yardımın anahtar prensipleri, aktif dinleme, empati, güvenli ve destekleyici bir ortam yaratma, destek ağları ile bağlantı kurma, pratik ve duygusal destek sağlama ve kendine bakımı teşvik etmeyi içerir.

Ülkece çok zamanlardan geçiyoruz. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra belki de hiç olmadığı kadar birbirimizin desteğine ve birlik olmaya ihtiyacımız var. Felaketin yaralarını sararken bir yandan da gelecek felaketleri önlemek adına da bu birliğe ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Dünya Sağlık Örgütünün Rehberi

Dünya Sağlık Örgütü, 2011 yılında bir rehber hazırlayarak, herhangi bir psikoloji eğitimi almamış kişilerin de mağdur insanlara yardım etmesini sağlayacak önerilerde bulundu.  Sebebi ise milyonlarca insanı etkileyen felaketler için sağlık uzmanlarının sayısı yetersiz olması. Bir yandan da birbirimize destek olurken bilinçli bir şekilde destek olmak

Psikolojik ilk yardım denilen bu uygulama, ne terapi, ne de psikolojik tanı koyma amacı taşır. Yıkımdan zarar görmüş insanlara, insani, destekleyici ve pratik bir psikolojik yaklaşım sergileyerek yaşadıkları travmayı hafifletmeyi amaçlar. Çünkü felaketin ilk dönemleri, kişinin gelecekte yaşayacağı sorunlar için büyük önem taşır. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün Psikolojik İlk Yardım için hazırlanmış rehberini burada Türkçe çevirisini de burada bulabilirsiniz.

Psikolojik İlk Yardım nasıl sağlanır?

Psikolojik ilk yardım sağlarken, durumun merhametli ve yargısız bir tutumla yaklaşılması önemlidir. Aktif dinleme ve empati, psikolojik ilk yardımın kritik bir bileşeni olarak, insanların duyulan ve doğrulandığını hissetmelerine yardımcı olur. Güvenli ve destekleyici bir ortam yaratmak da önemlidir, çünkü stresi azaltabilir ve iyileşmeyi teşvik edebilir. İnsanların arkadaşları, aileleri ve topluluk kaynakları gibi destek ağları ile bağlantı kurmasına yardım etmek de önemlidir, çünkü sürekli destek sağlar. Pratik ve duygusal destek de sağlanmalıdır, bu da insanların duygusal olarak istikrarlı kalmasına ve başa çıkma becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Son olarak, kendine bakımı teşvik etmek, insanların fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlıklarını koruyarak stresi azaltmasına yardımcı olabilir.

psikolojik-ilk-yardim-1

Psikolojik İlk Yardımın Önemi

Psikolojik ilk yardımın sağlanması, insanların travmatik ve stresli olaylar sonrasındaki duygusal ve davranışsal reaksiyonlarını azaltmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda insanların kendine güvenlerini artırarak ve onları kendilerine yardım etme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, insanların güvenli ve destekleyici bir ortamda hissetmelerine yardımcı olur ve iyileşme sürecini teşvik eder.

psikolojik-ilk-yardim-saha-calisanlari-icin-rehber

Afetlerden birinci derece etkilenen yakınlarınıza psikolojik ilk yardım sunabiliriz. Bununla birlikte birinci dereceden etkilenmemiş kişiler ise üstlenilmiş travma yaşıyor olabilir. İlgili başlıklara tıklayarak bu konuda da çevrenize ve kendinize destek olmak için yazıları okuyabilirsiniz.

Üstlenilmiş Travma

Kaynaklar

World Health Organization. (2011). Psychological first aid: Guide for field workers. Retrieved from https://www.who.int/publications/i/item/9789241548205
National Center for PTSD. (2022). Psychological First Aid (PFA). Retrieved from https://www.ptsd.va.gov/professional/treat/type/pfa/index.asp
American Red Cross. (2022). Psychological First Aid. Retrieved from https://www.redcross.org/get-help/how-to-prepare-for-emergencies/types-of-emergencies/psychological-emergencies/psychological-first-aid.html
Everly, G. S., Jr., & Lating, J. M. (2017). The Johns Hopkins guide to psychological first aid. Johns Hopkins University Press.
Bu referanslar, psikolojik ilk yardımın tanımını, ana prensiplerini, nasıl sağlanacağını ve faydalarını kapsayan geniş bir bilgi sağlamaktadır.

 

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir